Bouman magazine | ![]() |
Pagina 3 |
INTERVIEW BATUL LOOMANS
BUDDHA TO BUDDHA
Met unieke designs en een prachtige kijk op het gevoel dat ieder sieraad teweeg brengt behoort Buddha to Buddha tot onze absolute favorieten. We vinden het dan ook fantastisch dat Batul wilde meewerken aan deze derde editie van ons Bouman Magazine.

BJC: Batul. Iedereen kent je als hét gezicht van Buddha to Buddha. Jullie organisatie is de afgelopen jaren wel sterk gegroeid en ook veranderd. Wat is jouw huidige rol bij Buddha to Buddha?
Ik ben op dit moment de kritische thermometer van Buddha to Buddha. Ik houd het Buddha to Buddha-DNA scherp in de gaten en als het echt nodig is, stuur ik bij maar dat hoeft niet zo vaak. Ik houd een gepaste afstand om zo het talent van de anderen naar boven te laten komen. Eigenlijk is dat voor mij ook het mooiste. Bij Buddha to Buddha hebben we een team waarin een ieder zichzelf overstijgt. We bieden een omgeving waarbij iedereen zijn eigen talenten optimaal kan benutten en je ziet de mensen groeien in hun innerlijke ontwikkeling door het proces dat het leven heet.
BJC: Het is mooi om te zien dat je zo betrokken bent bij de mensen die samen met jou het merk Buddha to Buddha hebben groot gemaakt. Naast de betrokkenheid bij je eigen bedrijf, ben je ook betrokken bij de mensen die de sieraden van Buddha to Buddha maken. Kun je hier iets meer over vertellen?
Ik had het gevoel dat ik iets terug moest doen voor de Balinese bevolking. Eigenlijk is dat ook niet meer dan normaal, als je al zo lang in een ver land produceert en werkt als wij. Het eiland heeft zoveel betekend voor mijzelf en ook voor Buddha to Buddha.

De Buddha to Buddha Charity-collectie met daarin ook de Margreth-armband was de eerste collectie die Buddha to Buddha uitbracht ter ondersteuning van de Bali Children Foundation. Recent is de Universe-collectie uit gekomen, ook bij deze sieraden wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan de stichting van Margreth Barry.
Edwin Krijgsman, één van mijn partners en ikzelf hebben minimaal twee jaar gezocht naar een goede formule en partner in Indonesië. Het is voor Balinese kinderen niet eenvoudig om in verlaten gebieden naar school te gaan en daar hun lessen regelmatig te volgen. Het leren van Engels alleen al is een sterke tool om de basis te leggen voor een toekomstige baan. Edwin en ik wilden eerst zelf een school gaan bouwen met alles erop en eraan, maar dat bleek heel lastig. Na tientallen gesprekken met verschillende partijen en connecties kwamen we uit bij Margreth Barry. Een Australische dame die al jarenlang, grote groepen kinderen ondersteunde en het juiste netwerk had om dat te continueren. Een vakvrouw met haar hart en hoofd op de goede plek. Haar passie en liefde voor de kinderen was na de eerste bezoeken helder voor ons. Haar Bali Children Foundation doet enorm goed werk en door haar te steunen kunnen we een grote groep kinderen helpen.
BJC: Wat ontzettend goed dat je op deze manier iets terug kunt doen. Reis je ook nog veel naar Bali?
Mijn jaren van erg veel reizen zijn wat tot bekoeling gekomen. We hebben het productieproces in Bali nu ook steeds beter onder controle. Helemaal goed zal het misschien wel nooit gaan, maar dat is ook de charme van onze sieraden. Onze handgemaakte sieraden zijn een megagroot avontuur op de plek van maken en assembleren. Elk sieraad vergt de grootst mogelijke zorg om door onze eigen keuring heen te komen, bovendien moet het nog door de keuring van de juweliers. Wij moeten de sieraden tenslotte opleveren bij een juwelier met vele jaren vakmanschapservaring. De handgemaakte sieraden zijn stuk voor stuk uniek,
maar ze kunnen natuurlijk niet te veel uiteenlopen.
BJC: Welke armband in de Buddha to Buddha-collectie past volgens jou, op dit moment, het beste bij de fi losofi e van Buddha to Buddha?
In de actuele collectie vind ik de Universe Leather Black echt prachtig. Het is een ontwerp van onze hoofdontwerpster Lotte van Tongeren. Lotte heeft een manier gevonden om de heritage van Buddha to Buddha voort te zetten met tijdloze ontwerpen die mijn hart direct raken.
Ook de nieuwe technieken om het leer bijvoorbeeld te knopen aan het zilver, zoals de Ben Mix Silver vind ik echt een stevige, vernieuwende manier om naar sieraden te kijken. Eigenlijk zijn er telkens weer zoveel mooie nieuwe sieraden dat ik keer op keer verrast ben. Dat we nog steeds elk seizoen met een collectie komen die de markt raakt en inspireert, dat is echt iets bijzonders. We zijn echte pioniers op het gebied van zilveren sieraden en blijven ons op alle vlakken ontwikkelen. Dat ik daar nog aan mee mag blijven creëren is een prachtig proces.
BJC: Wat staat er voor de toekomst op het programma, Batul? Waar kunnen we je vinden, wat ben je van plan, waar ga je heen?
Ik heb met Renske, mijn nieuwe vrouw een prachtige zoon mogen krijgen. Dus achter de commode midden in de Jordaan is een plek waar ik veelvuldig vertoef. Verder open ik samen met Renske in Zandvoort een ‘short stay appartment’- concept genaamd Het Lichthuis. Waar mensen kunnen komen voor rust en meditatie. Het is een prachtige oude kerk uit 1928 die we nu tot de laatste plank aan het renoveren zijn. Het is eigenlijk wel een bijzondere cirkel die nu rond komt, rust en strand, daar is Buddha to Buddha ook begonnen.
BJC: Tot slot Batul, als je terugkijkt op de afgelopen jaren, vanaf het moment dat je jouw eerste armband ontwierp tot aan nu. Wat vind je het allermooiste dat jullie als Buddha to Buddha hebben bereikt?
Het allermooiste? Ik denk dat er niet zomaar één ding uit te lichten is. In 1992 tekende ik de eerste armband, de Batul. Vanaf dat moment hebben wij met ons team een waar jongensboek doorlopen. Het is niet alleen mijn verdienste dat Buddha to Buddha nu staat waar het staat. De kracht van ons team is dat iedereen doet waar hij goed in is, iedereen vult elkaars talenten aan om samen tot iets heel erg moois
te komen! Het allermooiste is echt het proces, de groei. Niet alleen van het bedrijf, maar juist ook van de mens.
Bouman Juwelen Culemborg |