Bouman magazine Pagina 6

Horloges

~
het mechanische uurwerk
is terug van weggeweest
~

De quartz-crisis in de jaren ‘70 betekende bijna de ondergang van de traditionele Zwitserse horloge-industrie. De opkomst van elektronische Japanse en Amerikaanse horloges bracht de Zwitsers tot het randje van de afgrond. De eigen onwil van de Zwitsers om mee te gaan in de ontwikkeling en massaproductie van quartz-uurwerken met een batterij was daar mede debet aan. Ruim twee derde van de Zwitserse horlogefabrikanten verdween in nog geen 15 jaar tijd.

De Zwitserse horloge-industrie heeft zich echter goed hersteld. Anno 2013 zien we dat Zwitserland zijn leidende positie in de markt weer helemaal terug heeft. De sector heeft de technologie van het quartz-uurwerk omarmd en opnieuw vormgegeven. Ondertussen zijn de Zwitsers nooit gestopt met het ontwikkelen en innoveren van het mechanische uurwerk en daar plukt men nu de vruchten van. Waar men in de jaren ‘70 zich niet kon voorstellen dat men ooit weer terug zou keren naar de “ouderwetse” mechanische uurwerken, blijkt vandaag de dag dat het omgekeerde waar is. Steeds meer mensen kiezen weer voor een automatisch uurwerk. Mensen die terugverlangen naar authentiek vakmanschap en de waarde van techniek kunnen waarderen. Het quartz-uurwerk zal nooit meer verdwijnen, daarvoor heeft het simpelweg te veel praktische voordelen. De opkomst van de mechaniek zal echter wel steeds verder doorzetten en dat is een ontwikkeling die alleen maar kan worden toegejuicht.

“Het is enorm leuk om in de winkel te kunnen vertellen over de techniek van een mechanisch uurwerk. Hoe de verschillende onderdelen van een uurwerk in perfecte harmonie samenwerken om zo secuur als mogelijk de tijd weer te geven. De laatste tijd zijn er ook veel ontwikkelingen op het gebied van uurwerken. Zo lanceerde ETA het Powermatic 80-uurwerk met een gangreserve van 80 uur. Natuurlijk is er dan ook nog het nieuwe H31-uurwerk, een doorontwikkelde variant van het wereldberoemde Valjoux 7750-uurwerk, waarbij de gangreserve van 48 naar 60 uur
is gebracht.”
~ Robbert Treffers

De ontwikkeling van Swatch in 1983 en de visie van Nicolas Hayek Sr. hebben de Zwitserse horloge-industrie gered. Met de lancering van Swatch (Second Watch) won Zwitserland in hoog tempo haar marktaandeel weer terug. De modieuze horloges werden in hoge aantallen geproduceerd en er ontstond al snel een groot aantal liefhebbers en verzamelaars. Hayeks bedrijf dat in 1998 de naam Swatch Group kreeg is nu de grootste producent van horloges wereldwijd. In het portfolio van The Swatch Group zitten onder andere: Omega, Breguet, Longines, Tissot, Certina, Hamilton, Calvin Klein, Balmain en natuurlijk Swatch.

2013-p6-adv

Bouman Juwelen Culemborg