Bouman magazine Pagina 7
De werking van een mechanisch uurwerk

Het mechanische uurwerk is een complex samenspel van kleine onderdelen die elkaar inbeweging zetten. Het begint allemaal bij de veer. Dit is een dunne draad die om zijn eigen as wordt opgedraaid. De veer wil altijd terug naar zijn meest ontspannen positie waardoor spanning wordt opgebouwd. Door de veerspanning worden de raderen van het uurwerk in beweging gebracht. Om te voorkomen dat de veer in één keer ontspant wordt een balans geplaatst. Deze balans zorgt ervoor dat de veer in een gecontroleerd tempo ontspant en de raderen niet veel te snel gaan draaien. Door nauwkeurig het aantal tanden per rad te berekenen en daarbij het tempo van de balans goed in te stellen is het mogelijk de tijd, tot op de seconde nauwkeurig, weer te geven. Vroeger was het voor mechanische uurwerken noodzakelijk om de veer handmatig op te winden. Met de komst van de rotor gebeurt het opwinden volledig automatisch zo lang het horloge in beweging blijft. De horloges met een mechanisch uurwerk waarvan de veer automatisch wordt opgewonden door de beweging van een rotor noemen we dan ook “Automaten”.

Voor een uurwerk met alleen de tijd (uren, minuten, seconden) zijn zeven verschillende raderen nodig. Bij een ETA Valjoux 7750 chronograaf uurwerk zijn er nog eens zes raderen extra nodig om de stopwatch te kunnen gebruiken en dan laten we de dag- en datumaanduiding nog buiten beschouwing. U kunt zich indenken dat horloges met meerdere functies (complicaties) zoals een maanfase of tweede tijdzone nog veel meer, zorgvuldig uitgedachte tandwielen nodig hebben. Het ontwikkelen en produceren van een uurwerk wordt steeds complexer naarmate het aantal functies toeneemt. De mechanische uurwerken met de meest bijzondere complicaties behoren tot de duurste in de wereld. Voor een horloge met een Zwitsers automatisch mechanisch uurwerk dat enkel de tijd aangeeft kunt u modellen vinden van Tissot die starten bij € 305,00.

Wanneer
valt Pasen
eigenlijk?

In 1989 maakte Patek Philippe een mechanisch uurwerk dat het wereldrecord houdt voor meeste complicaties. Ter ere van het 150-jarig bestaan creëerde het merk een horloge met maar liefst 33 verschillende functies waaronder een complicatie die ieder jaar aangeeft wanneer het Pasen is.

Dit is een bijzonder lastig te berekenen functie en tandwiel. Pasen is ieder jaar op een andere datum.

Het Calibre-89 is net als veel andere spectaculaire ontwerpen te vinden in het Patek Philippe-museum. (Geneve, Zwitserland)

2013-p7-Calibre-89

Advertentie-Hamilton

Bouman Juwelen Culemborg