Bouman magazine Pagina 4

PETER & ALETTA STAS

HET NEDERLANDSE ECHTPAAR DAT EEN
ZWITSERSE HORLOGEFABRIEK BEGON

In december 1988 gingen Peter Stas en Aletta Bax samen op vakantie in Zwitserland. Daar viel het ze op dat er op het gebied van horloges eigenlijk maar twee smaken waren. Exclusieve handgemaakte horloges met een fantastisch afwerkingsniveau en bijbehorend prijskaartje. En horloges in een meer toegankelijk prijssegment, maar waarbij de afwerking en het design wel duidelijk een stapje minder waren. Tijdens deze vakantie kregen Peter en Aletta het idee om Zwitserse horloges te maken. Ze zagen hun kansen tussen de twee bestaande lagen in. Het idee was geboren om klassieke horloges te maken van hoogstaande kwaliteit en design maar tegen een redelijke en eerlijke prijs.

Het jonge stel verhuisde in 1991 samen naar Hong Kong om als expats te werken voor grote Nederlandse bedrijven. Peter werkte bij Philips en Aletta kreeg een baan als account manager bij de verzekeringstak van ING. In 1991 trouwden de twee Nederlanders en nog in datzelfde jaar begonnen ze te werken aan het ontwerp en de ontwikkeling van hun eerste prototype horloge onder de naam Frederique Constant. Vernoemd naar de opa’s van Aletta en Peter, Frédérique Schreiner en Constant Stas.

Zij presenteerden ook in Hong Kong in 1992 hun eerste horloge aan het grote publiek. Toen tot hun grote verbazing een Japanse klant maar liefst 350 exemplaren aankocht, wist Aletta genoeg en nam ze afscheid van haar baan bij ING om zich volledig toe te leggen op de horloges. Peter bleef nog wel werkzaam bij Philips totdat ook hij zijn baan opzegde en het echtpaar in 1997 samen naar Genève verhuisde. Vanaf dat moment richtten de twee Nederlanders zich enkel nog op de groei en ontwikkeling van hun Frederique Constant.

De ontwikkelingen en innovaties volgden elkaar in rap tempo op. In 2001 begonnen zij met de ontwikkeling van het eerste eigen uurwerk dat in 2004 werd gelanceerd. Het Heart-Beat manufactuur-uurwerk heeft het balanswiel aan de voorzijde van het uurwerk. Door een opening in de wijzerplaat kan de drager zien hoe de balans heen-en-weer gaat. Deze constructie was het eerste patent dat Frederique Constant
aanvroeg. De ontwikkelingen na dit patent gingen in haast onverminderd tempo door, met als meest recente resultaat de ontwikkeling van het volledig in eigen huis gemaakte Perpetual Calendar-uurwerk.

stas

Bouman Juwelen Culemborg