Bouman magazine Pagina 4

GOUD

HET MOOISTE EDELMETAAL
TER WERELD

Goud wordt al sinds jaar en dag gezien als één van de meest bijzondere elementen op aarde. Al sinds het bronzen tijdperk, en later de tijd van de Egyptische farao’s, wordt het intens gele metaal gebruikt als decoratie van gebruiksvoorwerpen en voor het maken van de meest prachtige juwelen. Vandaag de dag is dit niet anders. Goud spreekt tot de verbeelding, het is enorm waardevol en in de handen van vakkundige ambachtslieden kunnen de meest verfijnde creaties worden gemaakt.

Het edelmetaal goud is duurzaam, corrodeert niet en is uitzonderlijk goed bewerkbaar. Het kan worden gewalst tot een flinterdunne plaat of getrokken tot een fijne draad die dunner is dan een mensenhaar. Het is dan ook niet voor niets dat de meest gedetailleerde juwelen van goud worden gemaakt. Van nature is goud echter heel erg zacht, zo zacht, dat het niet mogelijk is om van puur goud juwelen te maken met een lange levensduur. Door het goud te mengen met andere metalen zoals palladium, zilver of koper ontstaat een harder materiaal dat beter geschikt is om sieraden van te maken. De gemengde combinatie van twee of meer metalen noemen we een legering.

Als we spreken van puur goud dan noemt men dat 24-karaats. Voor het maken van juwelen wordt in Europa doorgaans een legering van 14- of 18-karaats goud gebruikt. Deze legeringen bevatten respectievelijk 58,5 en 75 procent goud.

Eureka!
De keurtekens

Om de consument te beschermen en fraude met goudgehaltes in legeringen te voorkomen wordt in Nederland gewerkt volgens de Waarborgwet. Ieder gouden juweel wordt individueel getoetst en gekeurd door een onafhankelijke waarborginstantie. Wanneer een sieraad wordt goedgekeurd, wordt het voorzien van een miniscuul keurteken dat in het juweel wordt geslagen.

goud-01

Deze keurtekens worden in Nederland gebruikt voor gouden juwelen. Er zijn geen keurtekens voor 8- of 9-karaats goud, deze legeringen bevatten minder dan 50% goud en zijn daarmee in Nederland niet geldig als goud.

goud-02
byRC

BY R&C

GOUDEN JUWELEN
MET DIAMANT

De By R&C-collectie wordt gemaakt door het authentieke familiebedrijf Bruining dat zich al generaties lang specialiseert in het maken van de mooiste juwelen. Bouman Juwelen Culemborg werkt ondertussen ruim 25 jaar samen met het atelier van Bruining en heeft van dichtbij meegemaakt hoe het bedrijf is gegroeid en hoe de By R&C-collectie steeds mooier en beter is geworden.

Met passie en vakmanschap wordt dagelijks door de familie Bruining gewerkt aan het ontwerpen en vervaardigen van de meest bijzondere en originele juwelen. In het gespecialiseerde hi-tech atelier van Bruining wordt door een team getalenteerde en zeer vakkundige goud-smeden gewerkt aan de vervaardiging van alle By R&C-sieraden. Het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de sieradenlijn vindt plaats onder één dak. Iedere stap in het maken van een juweel houden zij dicht bij zich en zal dus nooit die unieke “Bruining-Touch” verliezen. De allerhoogste kwaliteit van hun producten is daarmee altijd gewaarborgd.

Een groot deel van de By R&C-collectie is verkrijgbaar volgens het groeibriljantprincipe waarbij u een juweel kunt inruilen tegen een totaal nieuw sieraad van een hogere waarde. Ook de inruil van niet-By R&C-sieraden van bijvoorbeeld Diamonde of Le Chic zijn bespreekbaar. Bouman Juwelen Culemborg nodigt u dan ook van harte uit voor een bezoek aan de winkel om de voorwaarden voor deze mogelijkheden te bespreken!

De By R&C Legacy-collectie bestaat uit luxe juwelen met een volwassen, modern en super-vrouwelijk design. U heeft altijd de keuze uit geel-, wit- en roségoud of een combinatie daarvan. Standaard worden de sieraden gemaakt in 14-karaats goud, maar 18-karaats kan op verzoek ook gewoon voor u worden vervaardigd.

Deze keuze voor goudkleur en gehalte heeft u ook bij de sieraden uit de By R&C Lifetime-collectie die volledig bestaat uit klassieke memoire-ringen (rijringen) en originele solitaires. Bovendien heeft u hier ook nog eens de keuze uit twee verschillende kwaliteiten voor uw diamanten, waardoor u voor ieder budget de juiste keuze kunt maken.

Bouman Juwelen Culemborg