Bouman magazine Pagina 5

VERSCHILLENDE LEGERINGEN, VERSCHILLENDE KLEUREN
Een goudlegering voor sieraden is niet alleen harder, de kleur van het metaal is ook anders. Het maken van een legering is te vergelijken met het mengen van verf. Wanneer u geel combineert met rood krijgt u oranje, op voorwaarde dat u voor beide kleuren exact 50% gebruikt. De natuurlijke kleur van goud is intens geel en bij 14- of 18-karaats goud, is meer dan de helft van het metaal dus geel. Hoe krijgen we dan toch zo veel kleur en leven in het goud?

HET MAKEN VAN
EEN LEGERING IS
TE VERGELIJKEN
MET HET MENGEN
VAN VERF

De typische legering voor juwelen bestaat uit goud, zilver en een kleine hoeveelheid koper. Het resultaat is een zachtgele kleur die als geelgoud wordt aangeduid. 18-karaats goud is altijd geler dan 14-karaats door een hoger percentage goud in de legering. Wanneer de verhouding tussen koper en zilver wordt omgedraaid ontstaat een warme roodgele kleur die roségoud wordt genoemd. Dit is een relatief nieuwe kleur maar de vraag naar, en daarmee ook het aanbod van, roségouden juwelen neemt wereldwijd steeds verder toe. Ook Bouman Juwelen merkt deze opmars van roségoud en heeft dan ook altijd een prachtige selectie sieraden in deze warme kleur op voorraad in de winkel.

De derde goudlegering die we vaak zien is witgoud. Om deze witte legering te maken wordt goud samengesmolten met zilver en een metaal uit de platinagroep genaamd palladium. Hoe wit het zilver en palladium ook zijn, in een witgoudlegering van 14- of 18-karaats goud is het hoofdbestanddeel van de legering nog altijd goud. De intens gele kleur van goud wordt door het toevoegen van de witte metalen sterk verminderd maar is (zeker in een 18-karaats legering) nog wel zichtbaar aanwezig. Om ervoor te zorgen dat uw juweel er echt wit uit komt te zien, wordt elektrolytisch een laag rhodium aangebracht. Dit proces wordt rhodineren genoemd.

kleuradvies

KLEURADVIES

BIJ BOUMAN
JUWELEN

Welke kleur goud het beste bij u past is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Houdt u van klassiek geel? Of toch meer van neutraal wit? Misschien kiest u juist wel voor de warme en luxe uitstraling van roségoud. Alles is eigenlijk mogelijk. Bij Bouman Juwelen Culemborg kunt u terecht voor prachtige juwelen in iedere gewenste kleur. Van eenvoudige “basics” en complete sets tot unieke pronkstukken, in de winkel kunnen we u heel veel laten zien. Veel van de fabrikanten waar Bouman Juwelen mee samenwerkt kunnen juwelen maken in iedere goudkleur die u wenst. Dit geeft u en ons nog veel meer mogelijkheden om uiteindelijk samen tot een goede keuze te komen.

roos
moondrops
Bouman Juwelen Culemborg